Nederlands Franšais
Grafische software

DTP-software, fotobewerkingsoftware en illustratiesoftware

De grafische sector gebruikt net zoals andere sectoren haar eigen vaktaal en terminologie.
De software die wordt gebruikt voor het ontwerpen van drukwerk bestaat ook uit diverse categorieën die voor niet-grafici verwarrend kunnen zijn.

We bieden u via deze pagina graag wat meer inzicht in bepaalde termen en de verschillende types software waarmee u kan geconfronteerd worden wanneer u beslist om zelf het drukwerk voor uw CD of DVD productie te ontwerpen.

 

+32 (0)2 400 72 54

printpagina afdrukken

prijsprijsofferte aanvragen

Vraag hier een
vrijblijvende prijsofferte
aan voor het persen van CD's en DVD's of voor het kopiŰren van USB-sticks!
Vraag een vrijblijvende prijsofferte aan

Wat is grafische software?

Hieronder komt u meer te weten over welke types grafische software er bestaan en welke hun voordelen, nadelen en diverse toepassingsmogelijkheden zijn.

Wat is DTP-software?

DTP staat voor DeskTop Publishing. Met DeskTop Publishing wordt bedoeld het voorbereiden van publicaties (drukwerk) met behulp van een desktop computer (pc of Macintosh).

Het meest populaire professionele DPT-softwarepakket was lange tijd Quark, totdat Adobe enkele jaren geleden de nr. 1 plaats overnam met Adobe Indesign.

Met Quark of Indesign zijn programma's met een heel uitgebreide set functies die toelaten om op een creatieve en vlotte manier drukwerk van hoge kwaliteit voor te bereiden. Met DTP-software worden in de grafische industrie dus heel wat verschillende publicaties aangemaakt. Daarbij horen onder andere boeken, brochures, flyers, kranten, magazines, etc...

In onze CD fabriek en DVD fabriek word DTP-software gebruikt om drukwerk zoals booklets, bottomcards, Digipak verpakkingen en andere verpakkingen mee te ontwerpen en drukklaar te maken zodat we foutloos drukwerk van de allerhoogste kwaliteit kunnen leveren samen met uw CD of DVD productie!

Wat is fotobewerkingsoftware?

Adobe Photoshop is het meest bekende en beste fotobewerkingsprogramma beschikbaar op de markt. Dit is echter geen layout-programma waarmee vlot booklets en andere uitgebreider drukwerk kan mee worden voorbereid.

U kan Photoshop wel gebruiken, maar uiteindelijk zal het bestand in Quark of Indesign moeten worden omgezet voor een juiste uitvoer naar de machines die de etsplaten maken. Indien u niet beschikt over Quark of Indesign, dan doen wij het plaatsen van uw Photoshopbeelden voor u!
Beschouw dus PSD-bestanden (Photoshop) als foto’s en Quark of Indesign als het fotoalbum dat deze allemaal bundelt.

Photoshop bevat doorgaans bitmapelementen (stippen op een pagina), maar de nieuwere versies kunnen ook vectorelementen aan (mathematische waarden van geometrische vormen), die zeer hoge resoluties mogelijk maken. Soms worden deze elementen tijdens het converteren afgevlakt (het bestand wordt kleiner) waardoor alle vectorelementen (waaronder tekst!) in een lagere resolutie worden weergegeven (we vragen meestal 300 dpi voor disc productions afbeeldingen). Wanneer dit eenmaal gebeurd is, kunnen paragrafen, uitlijningen en lettertypen niet meer worden aangepast. Wanneer u de tekst in vectorelementen bewaart, wat automatisch het geval is als u uw tekstelementen in Indesign of Illustrator typt, bekomt u een scherp afgelijnde, hoge resolutietekst en geen halftonen die “gekartelde letters” veroorzaken. VOORWAARDE hiervoor is dat u ons het lettertypebestand toestuurt (in de vorm van .ttf / True Type bestanden).

U gebruikt Photoshop dus best enkel voor wat het bedoeld is, namelijk om foto’s te bewerken en deze nadien in een opmaakprogramma zoals Indesign of Quark in te (laten) voegen!

Wat is illustratiesoftware?

Illustratiesoftware zoals Adobe Illustrator is een software die bedoeld is om vectoriële illustraties mee te ontwerpen. Dit type grafische software is dus niet echt bedoeld om booklets met meerdere pagina’s en bottomcard mee te ontwerpen.

Toch is het een aanvaardbare optie voor eenzijdig bedrukte pagina’s, zoals CD-labels. Een aantrekkelijke eigenschap van Illustrator is het lagenpaneel waardoor we maskers, niet-afdrukbare aantekeningen en richtlijnen voor ontwerpers die met onze templates werken, kunnen toevoegen. Ook de mogelijkheid om met samengestelde paden te werken, maakt van het ontwerpen van een CD-label een makkie.

Een van de meest voorkomende fouten bij het werken met Illustrator is dat onervaren ontwerpers afbeeldingen plakken ('paste') op het artboard in plaats gebruik te maken van de opdracht “File > Place” of ze schakelen de optie “Include external files within document” (externe bestanden invoegen in het document) in. Daardoor wordt het Illustratorbestand erg zwaar en ontstaan allerlei vertragingen terwijl uw bestanden worden geript.

CorelDraw
Dit illustratieprogramma wordt niet meer ondersteund vanwege de vele klachten over de kwaliteit van het eindproduct. Bij omzetting naar PDF verdwenen lettertekens en werden de kleuren vervormd. Bij CorelDraw kunnen we het eindresultaat niet garanderen hetgeen voor ons reden genoeg is om CorelDraw niet langer te ondersteunen.

Wij helpen u graag verder!

Wanneer u niet zelf beschikt over grafische sofware om uw drukwerk mee te ontwerpen, dan helpen we u graag verder hiermee!

Onze grafici ontwerpen voor u uw hoesje, booklet of ander drukwerk en dit volgens uw grafische wensen en smaak!

Het ontwerp kunnen we ofwel maken zonder dat u ons bronbestanden bezorgt (foto's, afbeeldingen, logo,...) ofwel door een compositie samen te stellen op basis van door u aangeleverde bronbestanden.

Prijzen voor het ontwerpen van drukwerk

De prijzen voor het ontwerpen van drukwerk voor een CD of DVD productie zijn sterk variabel en hangen vooral af van de door u aangeleverde bronbestanden.

De prijs ligt aanzienlijk lager voor het ontwerpen van een compositie op basis van degelijke bronbestanden (hoge-resolutie afbeeldingen en logo's) dan voor het ontwerpen zonder dat u ons bronbestanden aanlevert. Het opzoeken van geschikte foto's voor uw project is namelijk een tijdrovende activiteit, net zoals het handmatig illustreren van afbeeldingen door onze illustrator.

Wanneer u bij ons een CD productie of DVD productie bestelt, dan kan u steeds een vrijblijvende prijsofferte aanvragen voor het ontwerpen en drukklaar maken van uw drukwerk.

Indien u er voor kiest zelf uw drukbestanden aan te maken, dan controleren we steeds grondig uw bestanden en lichten u in over eventuele problemen die we kunnen vaststellen. Kleine aanpassingen om uw drukbestanden perfect drukklaar te krijgen worden kosteloos uitgevoerd. Wanneer er grotere aanpassingen nodig zijn om uw bestanden conform onze specificaties drukklaar te krijgen dan contacteren we u hierover. U kan dan ofwel de bestanden zelf aanpassen of door ons laten corrigeren (indien mogelijk) aan een uurtarief van EUR 45,00/uur.

Grafisch ontwerpers Pantone zeefdruk vs CMYK offset

digithales webdesign brussel