Nederlands Franšais
CD master creatie

Master CD creatie

Om uw CD productie te kunnen opstarten hebben we van u een Master CD nodig. Een master CD is de orginele schijf waarop u uw multimediale pc data (CD-ROM) of audio-opname (Audio CD) heeft gebrand.

Er zijn talloze softwarepakketten waarmee u CD's kan branden en elk hebben ze diverse manieren waarop het brandproces kan voltooid worden.

Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de gebrande schijf optimaal is voor duplicatie, raden we u sterk aan de volgende richtlijnen te volgen voor de creatie van uw CD master.

+32 (0)2 400 72 54

printpagina afdrukken

prijsprijsofferte aanvragen

Vraag hier een
vrijblijvende prijsofferte
aan voor het persen van CD's en DVD's of voor het kopiŰren van USB-sticks!
Vraag een vrijblijvende prijsofferte aan

Inleiding

Waaruit bestaat een CD?

Een CD is een plastieken schijf met een diameter van 12 cm en een dikte van 1,2 mm met een zilverkleurige oppervlakte die het laserlicht weerkaatst.

De Compact Disc bestaat uit verschillende lagen.

 • Een eerste kunststof beschermlaag schermt de 8 triljoen microscopisch kleine pits af tegen vuil en beschadiging. Het is op deze laag dat uw ontwerp wordt gedrukt.
 • De reflecterende aluminiumlaag die de 'ridges' bevat
 • Tot slot heeft de schijf nog een doorzichtige drager waardoor de schijf eigenlijk wordt gelezen. Deze plastieken 'drager' maakt deel uit van het optische systeem.

Kwetsbaarheid van een CD

In mechanisch opzicht is een CD minder kwetsbaar dan een grammofoonplaat, maar dat wil niet zeggen dat hij geen zorgvuldige behandeling verdient. De beschermlaag op de labelzijde is namelijk uiterst dun: 0,002 mm. Een onvoorzichtige behandeling of korrelig stof kunnen kleine krassen of barsten veroorzaken waardoor er lucht in de aluminiumlaag kan binnendringen. Het gevolg hiervan is dat op die plaats de laag onmiddellijk begint te oxideren.

Hoe werkt een CD?

Net zoals bij de vinyl grammofoonplaten van weleer worden de gegevens ook op een spiraalvormig spoor opgenomen bij optische schijven.
Bij een CD leest de laserstraal de disc echter van binnen naar buiten toe. Wanneer de CD wordt afgespeeld, schijnt een laserstraal op de verschillende ridges en landjes op een membraanlaag met de data.

Hoe werkt een CD? CD creatie

Tijdens het afspelen, daalt het aantal omwentelingen van de schijf van 500 naar 200 rmp ('rounds per minute') om een constante leessnelheid aan te houden. De gegevens op de schijf worden door de terugkaatsingen van de laserstraal vanaf een foto-elektrische cel omgezet in elektrische impulsen. Deze worden de bitstroom genoemd.

CD Creatie

Hoe kan ik een goede master CD branden?

Gezien de gevoeligheid en kwetsbaarheid van CD's is het van belang de schijfjes steeds er voorzichtig te behandelen. Een voorzichtige behandeling van schijfjes tijdens de fase van de aanmaak van uw master CD is daarom van erg groot belang.

CDR branden CDR duplicatie

Met de volgende tips kan u alvast vermijden dat we u om een nieuwe masterdisc moeten verzoeken indien we vaststellen dat de productie niet kan gestart worden door technische fouten in uw CD master.

 • Gebruik énkel blanco CD-R schijfjes van gekende merken zoals Sony, TDK, Taiyo Yuden,... Met CD-R's van ongekende merken loopt u een sterk verhoogd risico op het creëren van een onbruikbare master CD.
 • Vermijd vingerafdrukken op de te beschrijven zijde. Verwijder eventuele vlakken met een zachte en eventueel licht vochtig doekje.
 • Brand uw Audio CD op een brandsnelheid van maximaal 16x speed ('burning speed').
 • Voor CD-ROMs met pc-gegevens kan u een iets hogere brandsnelheid gebruiken. Vermijd hier echter ook de maximumsnelheden die uw CD brander aankan.
 • Selecteer de optie ''Disc-at-Once' voor het branden van de schijf. Deze DAO-methode brand uw CD in één enkele fase.
 • Gebruik uw pc niet tijdens het branden van uw master CD.
 • Indien u beschikt over een programma zoals Nero CD-DVD Speed, gebruik deze software dan om de kwaliteit van uw CD zelf te testen voordat u deze naar ons verstuurt. Er gaan snel enkele dagen voorbij indien de fouten pas bij ons worden vastgesteld wat de door u gewenste leveringstermijn mogelijk in gevaar kan brengen.
 • Brand twee master CD's en stuur ons die beide toe. We kunnen in zo'n geval steeds de reserve-CD gebruiken indien één van de CD's onbruikbaar blijkt door bijvoorbeeld een fout bij het branden.

Vermelding van titel op uw master

Nadat u uw master CD heeft gebrand, schrijft u met een speciale CD-stift de titel op de CD. Eventueel kan u hier ook uw naam hierbij toevoegen en de vermelding 'Master CD' zodat we duidelijk weten welke schijf we precies in handen hebben.

digithales webdesign brussel